inholland data logistiek

Blog: MRA opnieuw koploper met datacenters

In oktober vorig jaar maakte het kabinet bekend dat Nederland er naast Schiphol en de Rotterdamse haven officieel een mainport bij heeft: de dataport rond Amsterdam. Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat in het westelijk havengebied een groot datacenter wordt gebouwd. En dat er in het bestaande cluster van datacenters rond Schiphol twee nieuwe datacenters bij komen. Van deze berichten word ik persoonlijk heel vrolijk. Datacenters hebben de toekomst. En de Metropoolregio Amsterdam kan er dubbel en dwars haar voordeel mee doen.
Nog even terug in de tijd. Nederland was in 1988 het eerste land in Europa dat op het internet werd aangesloten. In krap dertig jaar tijd werd vervolgens opnieuw bewezen dat ook een klein land groot kan zijn: in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft zich één van de grootste internetknooppunten ter wereld ontwikkeld, AMS-IX. De digitale markt groeit nog steeds razendsnel en heeft zich in de afgelopen 5 vijf jaar zelfs verdubbeld. Het aantal investeringen in het segment datacenters stijgt wereldwijd het hardst. Het aantal aanvragen dat we er bij Amsterdam Airport Area (AAA) voor binnenkrijgen stijgt navenant.

Datacenters indirecte banenmotor

De cijfers zullen niemand verbazen, zeker niet in de logistiek. Talloze sectoren drijven op data en de logistiek is een sector die groei kan halen uit het efficiënt en slim gebruiken van beschikbare data. Nu zijn datacenters vaak saaie blokkendozen waar weinig mensen werken. Wat heeft de MRA er aan om er op in te zetten?! Veel. De digitale infrastructuur is namelijk indirect een banenmotor. Deloitte heeft berekend dat de aanwezigheid van datacenters zo’n 140.000 banen genereert. Een voorbeeld: nog niet zo lang geleden vestigde online film- en televisiezender Netflix zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam vanwege de kwaliteit en snelheid van deze digitale infrastructuur.

Amsterdam Airport Area

Namens AAA houd ik me bezig met internationale marketing en acquisitie van de kansrijke sectoren in de MRA. De dataport is daar een vast onderdeel van. Wat mijn werk soms erg makkelijk maakt, is dat de reputatie van onze digitale infrastructuur en kennis van digitale connectiviteit mij meestal vooruit blijkt gesneld. Of ik nu in Japan kom of in Canada, aan beide zijden van de aardbol wordt met argusogen én interesse gekeken naar wat de MRA te bieden heeft op het gebied van digitale connectiviteit. Nog een laatste cijfer: Japan is de tweede investeerder in onze regio. En ook daar zit nog steeds muziek in.

Voorwaarden voor groei dataport

Een goede digitale infrastructuur is niet van de ene op de andere dag aangelegd. We moeten dus anticiperen, de potentiële groei nu al faciliteren. We moeten ons opnieuw koploper tonen, vooruit kijken en ruimte reserveren voor toekomstige datacenters in de regio.
AAA brengt partijen bij elkaar. Om deze reden is op ons initiatief een regiopropositie opgesteld om nieuwe datacenters optimaal te faciliteren in de regio. Ervaring en onderzoek leren dat de digitale infrastructuur op drie voorwaarden kan groeien: als er voldoende ruimte is, voldoende stroom en voldoende connectiviteit (glasvezelnetwerk). Wij voegen daar de eis aan toe dat de groei ‘groen’ moet zijn. De MRA kan dit bieden en werkt aan verdere verbetering.
Een volgende stap na de regiopropositie is het benoemen van de plekken waar datacenters de komende jaren zouden kunnen komen.

Green datacenter campus Amsterdam

Voor uitbreiding van het sterke Schipholcluster is ingezet op 25 hectare in de Green datacenter campus Amsterdam op Schiphol Trade Park langs de A4. Groot voordeel is hier de connectiviteit door het aanwezige glasvezelnetwerk en het toekomstige nieuwe 400 MW stroomstation. Dat scheelt geld voor de aanleg van stroomaansluitingen en reduceert risico’s doordat leidingen korter zijn. Ook kunnen gerelateerde functies en activiteiten er bij elkaar worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de spare parts voor datacenters die al bij veel logistieke dienstverleners in de directe omgeving zijn ondergebracht.
Op de campus kan het hele bedrijven-ecosysteem worden verstrekt. De campus is ook een samenwerking aangegaan met Green IT om te zoeken naar oplossingen voor duurzame datacentra waar het energieverbruik minimaal is en de restwarmte optimaal wordt hergebruikt. Traditionele datacentra zijn energieslurpers. Als wij in staat blijken daar een oplossing voor te vinden, dan hebben we internationaal een grote voorsprong. We kijken met Green IT ook naar flexibele oplossingen, zodat er  in de toekomst bijvoorbeeld makkelijk kan worden gekozen voor de aansluiting op alternatieve energiebronnen.

Flevoland en Almere

Elders in de MRA worden ook nieuwe locaties klaargemaakt voor de bloeiende datacentermarkt. Zo is langs de Flevokust een plek gereserveerd voor grotere datacenters (hyperscales) die minder afhankelijk zijn van de AMS-IX en die qua stroomvraag duurzaam bediend kunnen worden vanuit de bestaande Maximacentrale.
Ook Almere heeft een bijzondere positie in de wereld van datacenters. In de gemeente is het Big Data Value Center (BDVC) gevestigd, een uniek open innovatieplatform waar verschillende organisaties en partijen experimenteren met (big) data. In de BDVC creëren we concreet meerwaarde uit data. Dat deze locatie aantrekkingskracht heeft op datacenters spreekt voor zich.

Pluspunten MRA

Het verkopen van onze regio, is het verkopen van onze pluspunten. Met de benchmarks van stroomkosten en stabiliteit van het stroomnetwerk scoren we goed. Maar dat doet Frankfurt ook. Het sterkste wapen van de MRA is de connectiviteit. De internetkabels die ons land via de zeebodem met de andere kant van de Atlantische Oceaan verbinden, zijn vooral in Noord-Holland aan land gebracht. Hoe korter de kabel, hoe sneller de verbinding. Met die enorme snelheid onderscheiden we ons dan ook. Onze unieke internetsnelheid en -dichtheid vormen een propositie die wereldwijd concurrerend is. In sommige segmenten zoals de financiële sector moeten data in (milli)seconden beschikbaar zijn. Daarmee wordt geld verdiend. Ik heb tijdens acquisitiereizen en handelsmissies gemerkt dat er tot in Canada – waar een enorm financieel cluster zit – gretig gekeken wordt naar onze digitale connectiviteit.
De MRA heeft alles in zich om de groeiende vraag naar datacenters te faciliteren. We kunnen de concurrentie aan met Frankfurt, Londen en Parijs. En de markt is er. Laten we nu de juiste keuzes en koploper blijven in de verdere digitalisering van bijna alle sectoren!
Auteur:
Olav Steffers
Director Foreign Investments AAA